Sailing Born to Run

Reiseruten

Vi skal seile den tradisjonelle «melkeruten», men hjem til Norge via Nord-Amerika. Været er alltid avgjørende for hvor vi seiler, og sikkerheten kommer alltid først. Hvor vi er til nøyaktig tid vil vi ikke vite, men vi skal forsøke å gjøre det enkelt for de som vil besøke oss.

Planlagt seilasplan er Norge – Storbritannia – Frankrike/Spania/Portugal – Marokko/Madeira – Kanariøyene – Kapp Verde – Karibien (Grenada til Cuba) – østkysten av Nord-Amerika – Canada – (Grønland) – Island – Færøyene – Shetland – Norge.

vi skal seile over

12 000 nautiske mil

Under kan du gå igjennom våre ti etapper i detalj.

1 000 nm | aug - sep 24
Etappe 1

Asker - Storbritannia

Første etappe går fra Asker Seilforening, hvor vi vil arrangere fest for familie og venner, til Inverness i Skottland. Fra Inverness vil vi seile den Kaledonske kanal til Irskesjøen. Deretter vil vi forsøke å oppleve både Belfast, Isle of Man og Dublin før vi krysser Den engelske kanel mot første stopp i Biscaya, Brest.

1 400 nm | sep - nov 24
Etappe 2

Storbritannia - Kanariøyene

Etter å ha utforsket Irskesjøen ferdig seiler vi til Brest og følger Biscayabukten så lenge vi føler for det. Deretter besøker vi Portugal og Spania før vi krysser over til Madeira. Fra Madeira seiler vi til Kanariøyene hvor vi starter forberedelsene til den første Atlanterhavskryssningen. 

900 nm | nov 24
Etappe 3

Kanariøyene - Kapp Verde

Vi skal delta på den sosiale regattaen ARC+. Starten går fra Las Palmas 10. november og målgang er på Kapp Verde. Vi beregner å bruke mellom 5 og 7 døgn på denne etappen avhengig av vinden.

2 200 nm | nov - des 24
Etappe 4

Kapp Verde - Grenada

Nå skal vi krysse Atlanterhavet! Starten fra Kapp Verde går 22. november og vi skal rekke førstepremien på utdelingen 11. desember på Grenada. På denne etappen beregner vi å være på sjøen i nærmere tre uker uten å se land. Vi har satellittelefon om bord, så du kan følge posisjonen vår hele veien.

1 600 nm | des 24 - mar 25
Etappe 5

Granada - Florida

Endelig fremme i Karibien. Nå skal vi på premieutdeling og feire jul på Bequia før Valborg og Pål kommer ned fra Norge for et par uker ferie på skuta. Da blir vi overlatt til oss selv for å utforske de karibiske øyer nærmere. Vi planlegger ikke å seile lenger syd enn Granada, og derfra blir det naturlig å jobbe seg øy for øy opp til Florida. Dette skal vi bruke omtrent tre måneder på, som gir oss god tid til å utforske og leve uten klokke (brukes kun for å beregne tidevann).

1 000 nm | mar - April 25
Etappe 6

Florida - New York

I mars må vi begynne å bevege oss nordover. Vi starter i Florida og stopper der vi måtte ønske på vei opp til New York. Rhode Island/Massachusetts blir siste stopp i USA før vi seiler videre til Canada. 

1 100 nm | april - mai 25
Etappe 7

New York - Newfoundland

Fra New York setter vi kurset mot Halifax, Canada. Der skal vi blant annet besøke den beryktede skatteøya Oak Island i Mahone Bay, Nova Scotia. Videre skal vi innom de franke øyene Saint-Pierre og Miquelon. Siste stopp på Newfoundland blir St. John’s.

1 700 nm | mai 25
alternativ Etappe

Newfoundland - Grønland - Island

Om Carl Hermann klarer å overbevise mannskapet om å seile innom Grønland besøker vi enten Narsaq eller Nuuk.

1 100 nm | mai 25
Etappe 8

Newfoundland - Island

Vi er nå klare for langturens hardeste prøve – Nordatlanteren. Vår siste store havkryssning før vi er tilbake i Norge. 

700 nm | mai - juni 25
Etappe 9

Island - Færøyene - Shetland

På vei hjem fra Canada seiler vi innom Island, Færøyene og Shetland.

600 nm | juni 25
Etappe 10

Shetland - Bergen - Asker

Siste etappe går fra Shetland i Shetlandsgjengens fotspor tilbake til Vestlandet. Med et stopp i Bergen skal vi feire ankomst for Helene og Carl Hermann som begge har hjemsted der, før vi forsetter mot Asker. I Portør vil vi shine skuta før den offesielle ankomsten til hjemhavn på Asker Seilforening. Der blir det stor mottakelsesfest for venner og familie. 

FAQ
Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet de mest stilte spørsmålene. Har du flere, send oss en epost på sjoslaget@sjoslaget.no.

Idéen om et Shetlandstokt startet i Sjøkrigsskole Seilforening i 2019. På grunn av korona ble det aldri gjennomført. Nå som korona er over er vi klare for å samles til sjøslag.

Skipperen og besetningen står selv for å ivareta sikkerheten. Arrangementet er privat og det er på egen risiko å delta. Arrangementskomiteen har derimot noen anbefalinger, beskrevet nærmere i seilingsbestemmelsene.

Overfarten mellom Norge og Shetland kan bli med litt sjø, men det pleier å være rolige forhold på våren. Du kan forvente bølger, og kanskje litt sjøsyke, men dette er veldig varierende fra person til person. Vi håper på sol, nok vind og skyfri himmel.

Konkurransen er sammensatt av flere oppgaver som kan gi poeng. Regattaen fra Bergen til Shetland vil være mest tellende, men reglene er konstruert slik at båtene må holde seg i nærheten av hverandre.

Det blir før start publisert en oppdragsmatrise med oppgaver for å samle poeng. Slike oppgaver kan være å tilberede det beste måltider på veien over, ta det beste lagbilde eller lage den beste sjantien.

Meld interesse med en gang, da får du all informasjon. Når påmeldingen åpner, melder du seg på. Enten på et lag eller som singel. Alle single blir fordelt der det er plass, om det er plass. Hvert lag har en Messenger-chat for innbyrdes koordinering. 

LAST NED FØR START

RELEVANTE DOKUMENTER

Presentasjon av Sjøslaget 1023
Notice of Race
Seilingsbestemmelser (SI)
Vedlegg 1 – Kart over seilasen
Vedlegg 2 – Sikkerhetskrav
Vedlegg 3 – Oppdragsmatrise
Deltakerliste

Dokumentene vil bli tilgjengelig forløpende; senest innen 1. juni 2023.